Insta's Software Developer Hugo Konttila

5 - 9 - 2023 - Osaajatarinat

Ranskalaisesta insinööristä suomalaiseksi kehittäjäksi

Ohjelmistokehittäjä Hugo Konttila kertoo tarinassaan, kuinka hänestä tuli Instan ohjelmistokonsultoinnin tiimiin ranskalainen vahvistus.

Ohjelmistokehitys

Kaikki alkoi kandidaatin tutkintoni loppupuolella sähkötekniikan ja teollisen tietotekniikan parissa. Olin valmis seikkailuun, edessä oli vuoden Erasmus-vaihto Irlantiin opiskelemaan monien lapsien unelmaa, ohjelmistokehitystä erikoistuen videopeleihin.

Loppujen lopuksi opinnot eivät vastanneet korkeita odotuksiani. Valmistumisen jälkeen suljin mielessäni ohjelmistokehityksen mahdollisena uravaihtoehtona. Irlanti tarjosi minulle kuitenkin jotain muuta. En olisi osannut odottaa tapaavani mahtavaa suomalaista, joka houkuttelisi minut pohjoiseen pari vuotta myöhemmin.

Insta's Software Developer Hugo Konttila

Insinööristä kehittäjäksi

Palattuani Ranskaan, suoritin opinnot loppuun insinööritutkinnossani ja päädyin töihin oppisopimuksella. Aluksi työskentelin teollisella alalla ja huomasin joutuneeni myrkylliseen työympäristöön, johon insinöörit ovat valitettavan tottuneita Ranskassa. Henkisesti uupuneena vaihdoin 1,5 vuoden jälkeen yritystä kesken opintojeni ja halusin sovittaa työhön kiinnostukseni Smart-Industries:iin (teollisuusautomaatio, SCADA-järjestelmät). Sain silloin ensimmäisen kosketukseni positiiviseen työympäristöön. Tämä ympäristö asetti erittäin korkean riman seuraavalle työlle. 1,5 vuotta myöhemmin valmistuin ja opintoni olivat ohi. Otin harppauksen tuntemattomaan ja muutin pohjoiseen asumaan suomalaisen tyttöystäväni kanssa.

Saapuessani Suomeen huomasin työmarkkinoiden olevan paljon hankalammat kuin olin ajatellut. Puhuin sujuvaa englantia, mutta en suomea, mikä osoittautui merkittäväksi esteeksi yhdistettynä vain kahden vuoden työkokemukseen. En päässyt insinöörihaastatteluihin ahkerasta hakemisesta huolimatta. Sen sijaan kävin haastatteluissa kehittäjärooleihin. Ongelmana oli, että olin koodari harrastelijatasolla, en ammattimainen kehittäjä. Päätin heittäytyä täysillä ohjelmistokehitykseen palaten takaisin Irlannin kandidaattiini. Aloin opiskella verkossa kandidaatin tutkintoa erikoistuakseni frontend-kehitykseen.

Osaksi Instaa

Näiden opintojen puolivälissä liityin Insta Digitalin tiimiin. Minut otettiin heti mukaan porukkaan ja nautin ystävällisestä ja avoimesta kulttuurista. Samaa arvostin myös toisessa oppisopimuspaikassani Ranskassa. Aloitin tekemällä tukitehtäviä erilaisissa projekteissa muiden ohjelmistokehittäjien mentoroimana. Tutustuin erilaisiin frameworkeihin, tutkin paljon erilaisia näkökulmia, löysin pilviratkaisuja ja DevOps-ympäristöjä sekä monia muita aiheita. Minulle avautui aivan uusi maailma.

Ensimmäinen kokopäiväinen projektini oli digitaalinen terveysvalmennustuote, jossa toimin frontend-kehittäjänä. Olimme pieni kolmen hengen tiimi hyvin aktiivisen asiakkaan kanssa. Se oli sopiva tilanne minulle ottaa ensimmäiset askeleet kehittäjänä käyttäen aiempaa työkokemustani hyväkseni. Työskentelin Reactin, Node.js:n, MongoDB:n ja AWS:n kanssa. Tekniset taitoni kasvoivat valtavasti, kun pystyin luottamaan kokeneempiin kehittäjiin, jotka auttoivat minua. Minulle annettiin luottamusta ja myöhemmin vastuuta projektinhallinnassa ja otin hieman fullstackimman roolin.

Kun projekti siirtyi ylläpitovaiheeseen, pyysin päästä takaisin teollisuuden projekteihin. Aloin työskennellä kaasunjakeluun, valvontaan ja logistiikkaan liittyvän tuotteen parissa, jota käytetään pohjoismaissa. Tämän jälkeen siirryin nykyiseen projektiini, tehtaassa käytettävään materiaalinhallinta ja raudanvalmistusohjelmiston, pariin. Toimin pääasiassa frontend-kehittäjänä Reactilla ja sain samalla aikaa tutustua myös .NET- ja Azure-taustajärjestelmiin.

Löysin Instan Ohjelmistokonsultoinnista samankaltaisen kulttuurin kuin mitä rakastin Ranskassa. Meillä on mahdollisuus kehittää osaamistamme mihin tahansa suuntaan. Henkilökohtaisella puolella löysin yhtä pitävän työyhteisön ja halun luoda loistava työpaikka. Minulle tarjottiin mahdollisuuksia kasvaa, tavata muita ihmisiä ja nauttia työpäivistäni.

Mahdollisuuksien meri

Itseohjautuvassa ympäristössä, kuten Instan Ohjelmistokonsultoinnissa, tarvitaan aktiivisia ihmisiä. Olin enemmän kuin iloinen voidessani osallistua rakentamaan tätä organisaatiota. Meillä on usein avoinna monia lisävastuita, joihin voi halutessaan tarttua. Ensin aloin tukea muita AWS-järjestelmänvalvojana. Aluksi seurailin ja opiskelin muutamia juttuja pilvipalveluista. Nyt autan myös kollegoita heidän käynnissä olevissa ja alkavissa projekteissaan sekä parannan nykyistä AWS-rakennetta. Ohjaan myös AWS:stä kiinnostuneita harjoittelijoita ja juniorikehittäjiä.

Seuraavana hyppäsin rekrytointien maailmaan. Käyn läpi kooditehtäviä, osallistun haastatteluihin ja pyrin tarjoamaan tukea rekrytointiprosessin aikana hakijoille. Osa hakijoista, kuten minäkin vielä äskettäin, ovat itseoppineita ja junioreita. Pyrin tarjoamaan heille hieman apua ja sparrausta, mikä voi usein auttaa heitä pitkälle. Kolmanneksi hoidamme kesäharjoittelijoiden perehdyttämisen muutaman muun kollegan kanssa. Toivotamme heidät tervetulleeksi meidän työelämään ja kulttuuriin, autamme heitä löytämään paikkansa ja tuemme heitä ensimmäisissä askeleissa ammatillisessa projektissa. Viimeisin seikkailuni on Growth Coaching, oppimisen ja kehittymisen menetelmämme. Saatuani paljon tukea oman urani alkuaikoina, haluan yrittää antaa jotain takaisin.

Loppujen lopuksi aloitin vain kaksi vuotta sitten, enkä vieläkään ole varma, minne tämä ura johtaa. Se on puu, jolla on monta oksaa. Voisin keskittyä enemmän tekniseen puoleen, erikoistua tiettyyn teknologiaan tai laajentaa osaamistani ja olla moniosaaja. Voisin myös tavoitella enemmän asiakasvastuuta ja projektien elinkaaren hoitamista. Ainoa asia, jonka tiedän, on että minua tuetaan Installa ja minulle tarjotaan sopivia mahdollisuuksia seuraavaa tavoitetta varten.

Haluaisitko sinäkin tehdä töitä ohjelmistokehityksen parissa? Lue lisää

Softa ja järjestelmät

This story also available in English

Hugo Konttila
Kirjoittaja

Hugo Konttila

Software Developer

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.