fortum x insta

12 - 4 - 2024 - Uutiset

Sujuvaa ja turvattua – Insta ja Fortum kehittävät yhdessä tietoturvallisia, yhteistyötä tehostavia työkaluja ydinvoimahankkeisiin

Ydinvoimahankkeissa ei kyberturvallisuuden vaarantuminen kerta kaikkiaan ole vaihtoehto. Toisaalta monimutkaiseen ekosysteemiin kuuluu lukuisia sidosryhmiä, joiden välillä tiedon on kuljettava mahdollisimman esteettömästi – samalla kun huolehditaan lakien ja säännösten noudattamisesta. Insta ja Fortum ovat tehneet yhteistä tutkimustyötä näiden ristiriitaisilta vaikuttavien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tietoturva VarautuminenKyberturvallisuusYdinvoima

Tämän päivän projektityö edellyttää arkaluonteisten tietojen ja asiakirjojen jakamista sekä viestintää ydinvoimahankkeen eri sidosryhmien välillä, joita ovat esimerkiksi laitoksen omistajat, sääntelyviranomaiset ja urakoitsijat sekä ulkopuoliset toimittajat. Haasteena on, että samaan aikaan on varmistettava yhteistyön tietoturvallisuus, huolehdittava kansallisten ja kansainvälisten standardien ja määräysten noudattamisesta sekä pidettävä päivittäinen työnkulku sujuvana. 

Fortum Nuclear Services, jolla on kymmeniä vuosia kattava käytännön kokemus ydinvoiman rakennus- ja käytöstäpoistohankkeista, ja Insta Advance, luotettu kyberturvallisuuskumppani ja yksi Suomen merkittävimmistä kyberturvallisuuspalveluiden tarjoajista, ovat yhdessä kehittäneet nykyaikaisen, turvallisen ja skaalautuvan toimintamallin sekä IT-ratkaisun, jotka vastaavat alan tarpeisiin.  

"Uusia uria aukovassa tutkimuksessamme analysoimme pohjoismaisen ydinvoimayhtiön liiketoiminta- ja tietoturvavaatimuksia ja kehitimme niitä tukevan konseptin”, kertoo Senior Director, Cyber Consulting Jyrki Nivala Instalta.

Tuloksena syntynyt toimintamalli tarjoaa erinomaista kyberturvallisuutta ja tukee sujuvaa yhteistyötä monin tavoin.

 Yhteistyön voimaa

 Fortumin Senior Manager Otso Manninen pitää Instan ja Fortumin yhteistyötä luontevana.

Uskon, että ydinvoimahankkeissa tehtävän yhteistyön tehostamisessa on valtavasti potentiaalia”, hän sanoo. ”Tähän voidaan päästä, kun yhdistetään Instan kyberturvallisuusosaaminen ja Fortumin perusteellinen ymmärrys ydinvoima-alasta.

 

Konsepti tarjoaa asiakkaiden liiketoiminnalle monenlaisia hyötyjä: 

  • Parempi kyberturvallisuus: Valvonta ja seuranta pienentävät tietoturvariskejä tehokkaasti. 

  • Vaatimustenmukaisuus: Kyky yhdistellä ja noudattaa sekä kansallisia että kansainvälisiä standardeja. 

  • Kustannustehokkuus: Tarkoituksenmukainen suunnittelu mahdollistaa merkittäviä kustannussäästöjä ja nopean käyttöönoton. 

  • Tehokas yhteistyö: Osapuolten välinen saumaton vuorovaikutus vähentää matkustamisen tarvetta, mikä alentaa kustannuksia entisestään. 

fortum x insta  Jyrki Nivala, Eero Nyyssönen & Otso Manninen

Fortumin Project Manager Jere Luukkanen uskoo, että pohdinta on aloitettava asiakkaan saamista hyödyistä.

Kun olin tunnistanut mahdollisuuden luoda jotain uutta, aloin käydä verkostoani läpi”, hän kertoo. ”Huomasin, että Insta Advance sopi konseptiin ja että myös Installe on tärkeää huolehtia asiakkaiden eduista.

Ydinvoimahankkeiden uusi aikakausi 

Tehokkaan ja hiilipäästöttömän energiantuotannon kasvanut kysyntä tarkoittaa, että ydinvoima-alalla eletään entistä aktiivisempaa aikaa. Jotta hankkeet saataisiin maaliin tehokkaasti, turvallisesti ja kustannustehokkaasti, alalla tarvitaan työkaluja, jotka tehostavat tuottavuutta tinkimättä turvallisuudesta. Kyberturvallisuuden ohella Insta on myös yksi ydinvoimalaitosten automaatio- ja sähköistysratkaisujen johtavista toimittajista. ”Omat johtamis- ja laatupolitiikkamme vastaavat ydinvoimalainsäädännön vaatimuksia”, Jyrki Nivala toteaa.  

Installa on palveluntarjoajana lisäksi YVL-ohjeiden mukainen turvallisuusluokan 2 (TL2) hyväksyntä asennuksiin ja TL3-hyväksyntä ydinvoimaan liittyvien järjestelmien suunnitteluun ja valmistukseen.

Esimerkkeinä Instan teollisuusautomaatio- ja digitalisaatio-osaamisen hyödyntämisestä ydinvoima-alalla Nivala mainitsee asennusten toteutuksen Loviisan ydinvoimalaitoksen automaation uusintahankkeessa sekä Posivan loppusijoitusratkaisuun liittyvän laajan yhteistyön. 

"Fortumin kanssa tehtävän uuden yhteistyön puitteissa kehitämme turvallisten, tehokkaiden ja skaalautuvien ratkaisujen tarjoamiseen liittyvää konseptia”, Jyrki Nivala kuvailee.

Ratkaisumme täyttävät ydinvoimahankkeiden vaatimukset, mutta lisäksi niillä pyritään asettamaan uudet standardit yhteistyölle ja luottamukselle koko alalla.


Luotettu kansainvälinen kyberturvallisuuspalveluiden tarjoaja 

Insta tarjoaa kyberturvallisuuspalveluita laaja-alaisesti konsultoinnista kyberhyökkäysten ehkäisyyn ja verkkoturvallisuudesta aina henkilöihin ja laitteisiin liittyvän suojatun digitaalisen identiteetin palveluihin. Yksityiset yritykset ja julkisen sektorin toimijat niin Suomessa kuin ulkomaillakin luottavat palveluihimme ja tuotteisiimme sekä laajaan kansainväliseen kumppaniverkostoomme. 
 

fortum x insta  Jyrki Nivala, Eero Nyyssönen & Otso Manninen


Lue lisää: 
Tietoturvan hallinta ja asiantuntijapalvelut 
Ydinlaitosten uudistushankkeet – korkea osaaminen on turvallisuuden tae 
 
Lisätietoja: 

Insta 
Jyrki Nivala, Senior Director, Cyber Consulting,  [email protected]

Fortum 
Otso Manninen, Senior Manager, Sales and Marketing, [email protected]

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.