Ville Rantamäki

11 - 5 - 2022 - Asiantuntijablogit

Viisi vinkkiä kyberturvallisuusalalle opiskelevalle

Mitä kannattaa opiskella, jos tähyilee kyberturvallisuusalalle? Mitä alakohtaisen tietämyksen lisäksi tulee ottaa huomioon? Miten osua oikeaan kurssien tai työpaikan suhteen? Nappaa tästä blogista Senior Cyber Consultant Ville Rantamäen vinkit, jotka sopivat myös monen muun alan tuleville asiantuntijoille.

KyberkonsultointiKyberturvallisuus

Mistä tiedoista ja taidoista olisi erityisesti hyötyä, kun on kiinnostunut urasta kyberturvallisuusalalla? Keräsin tähän kirjoitukseen viisi vinkkiä laajempien teemojen muodossa. Vaikka tein nostoni nykyinen työni mielessäni, koskevat ne ensimmäistä lukuun ottamatta käytännössä kaikkia aloja.

Ymmärrä frameworkit, checklistit, standardit

NIST CSF, C2M2, ISO27000-sarja, IEC62443, GDPR, OWASP TOP10, mitä näitä työkaluja nyt kyberturvallisuusalalla on! Sanalla ”ymmärrä” en tarkoita sitä, että ne pitäisi osata ulkoa. Älä ala pänttäämään niitä pyrkien osaamaan ne kaikki yksityiskohtaisesti.

Tarkoitus on tietää, että sellaisia on olemassa ja karkeat suuntalinjat niistä, vaikka otsikkotasolla. Kun sitten tarvitset niitä töihin tai opintoihin liittyen, ne kaikki ovat saatavilla. Riittää, kun tietää mitä pitää löytää ja mistä etsiä. Edellä oleva listani ei ole kaiken kattava, mutta hyvä valikoima, joka osuu moneen eri aihealueeseen.

Instan Senior Cyber Consultant Ville Rantamäki

Puhu kieliä

Toinen tärkeä vinkkini: puhu kieliä. Suomen kieli riittää joissakin hommissa: tietyissä tehtävissä ja ehkä pienemmässä firmassa, jossa on vähän työntekijöitä ja kaikki suomalaisia. Englanti on kuitenkin valtakieli lähes kaikessa toiminnassa nykyään ja vähänkään isommassa ja nykyaikaisemmassa yrityksessä se on usein työkielenä, koska työntekijöitä tulee ympäri maailman. Myös asiakkaat voivat olla kansainvälisiä.

Suurin osa suomalaisista osaa lukea englantia. Pienempi osa osaa kirjottaa kunnollista oman alansa tekstiä, jota kehtaisi kirjottaa oman alan julkaisuun, blogiin tai lehdistölle vastineeksi. Vielä pienempi osa osaa puhua sujuvasti englantia työkontekstissa. Vaikka omasta mielestäni hanskaan ihan hyvin englannin, käyn silti kerran viikossa englannin tunnilla opettelemassa puhumista, koska keskusteluja ei pääse muuten harjoittelemaan tarpeeksi.

Jos ei satu olemaan vieraskielisiä kavereita, sukulaisia tai harrastusporukkaa, kieli unohtuu, alkaa kuulostaa hankalalta ja oma puhe hidastuu, kun joutuu miettimään asioita. Ongelma on useimmiten juuri harjoittelun puute, joten käytä kaikki mahdollisuudet hyväksi. Jos olet opiskelija, mene kursseille, joissa pääsee käyttämään kieltä ihan huolella. Jos olet töissä, juttele vieraskielisille työntekijöille, ja jos työnantaja tarjoaa mahdollisuuden osallistua kielten opetukseen, mene sinne! Kielitaito ei ikinä mene hukkaan. Vielä parempi on osata muitakin kieliä kuin suomea ja englantia.

Ymmärrä johtoa ja tuotantotyöntekijöitä

Tärkeää olisi myös ymmärtää sekä johtoa että tuotantotyöntekijöitä, tai ainakin yrittää parhaansa. Molemmilla näistä on omanlaisensa visio siitä, miten asiat pitäisi tehdä. Näiden ääripäiden välillä on yleensä jonkinlainen kuilu, ja monesti väliportaita, pienempiä johtajia välissä.

Yritä ymmärtää sitä, mitä ylin johto tavoittelee ja sitä, mitä tuotantotekijä sanoo. Se, mitä halutaan saavutettavan ja se, mitä pystytään saavuttamaan eivät välttämättä kohtaa keskenään. Jos organisaatio ei sisäisesti kykene paikkaamaan tätä kuilua, voi olla tarpeen hyödyntää ulkoisen asiantuntijan osaamista. Pitkittyessään tilanne vain pahenee.

Hallitse perusohjelmistot – oikeasti

Tämä vinkkini voi tuntua itsestään selvältä, mutta siitä voi olla erityistä hyötyä. Kannattaa hallita perusohjelmistot. Wordia ja PowerPointia tarvitaan lähes kaikissa rooleissa. Uskon monen tämän blogitekstin lukijoista valmistuvan todennäköisesti johonkin sen tyyliseen tehtävään, jossa täytyy tehdä erilaisia esityksiä ja asiakirjoja.

Harjoittele perusohjelmistojen käyttö sillä lailla, että osaat käyttää niitä hyvin. Mikään ei ole niin tuskallista, kuin kuulla, että muuten olisi hyvä idea tai pitäisi saada jokin asia eteenpäin, mutta sitä on niin työlästä kirjottaa, eikä siitä oikein saa hyvännäköistä esitystä tehtyä. Harjoittele.

Henkilökohtainen suosikkini on Excel. Siitä on apua lähes kaikissa rooleissa, jos sitä osaa käyttää. Monet valittavat, että Excel hankaloittaa töiden tekoa ja on niin työläs, mutta kyllä se vaan on merkittävästi parempi kuin vaikka Wordin taulukko missä vaan tehtävässä, jossa pyöritellään numeroita.

Älä stressaa

Monia opiskelijoita huolettaa se, että mitä opiskelee tai mihin menee töihin, määrittelee uran. Viimeiseksi haluan huojentaa mieltäsi kolmella teesillä.

  1. Ensimmäinen opiskelupaikka EI määritä myöhempää uraa.

  2. Ensimmäinen työpaikka EI määritä myöhempää uraa.

  3. Mikään kurssi EI ole välttämätön tulevaisuuden työtehtävien kannalta.

Muista nämä. Hengitä. Rentoudu. Et ole ikuisesti jumissa työpaikassa, jonne päätät mennä valmistumisen jälkeen. Se ei tarkoita mitään muuta kuin sitä, että se on sinun ensimmäinen työpaikkasi, josta saat kokemusta, joka luultavasti hyödyttää sinua myöhemmällä työuralla.

Opiskellakin voi jälkeenpäin. Joskus ei tarvitse edes pitkiä opintoja vaihtaakseen suuntaa. Kyberturvallisuusalalla voi alkuun mennä vaikkapa tekniseksi tietoturvatestaajaksi. Jos konsultointi alkaa kiinnostamaan, niin hae rohkeasti sillä taustalla mikä sinulla on. Kerro hakiessasi missä olet hyvä, mitä haluaisit tehdä ja millaista näkemystä uuteen tehtävään toisit kokemuksesi myötä. Seuraa kiinnostustasi. Mikään ei lyö tulevaisuuttasi lukkoon missään vaiheessa.

Haluaisitko tietää, miten itse päädyin Installe?

Lue lisää uratarinastani

Ville Rantamäki
Kirjoittaja

Ville Rantamäki

Kirjoittaja työskentelee Instassa kyberturvallisuuskonsulttina.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.