EU-regulaatio kyberturvallisuus

Datasäädös

Euroopan unionin datasääntely uudistuu. Suomalaisyritysten kannalta merkittävimpiin säädöksiin kuuluu EU:n uusi datasäädös (Data Act), joka tuli voimaan tammikuussa 2024. Sen soveltaminen aloitetaan kaksivaiheisesti siten, että merkittävää osaa datasäädöksen vaatimuksista tulee noudattaa vuoden 2025 syyskuusta alkaen.

Datasäädöksellä on laajoja vaikutuksia verkkoon liitettyjen tuotteiden valmistajille ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajille. Säädöksen merkittävimpiin velvoitteisiin kuuluu mm. se, että verkkoon liitetyt tuotteet ja niiden liitännäispalvelut tulee suunnitella siten, että käyttäjällä on lähtökohtaisesti pääsy omaan dataansa ja mahdollisuus jakaa sitä myös kolmansille osapuolille. 

Verkkoon liitetyillä tuotteilla tarkoitetaan muun muassa teollisuuskoneita ja älykkäitä kodinkoneita, jotka saavat, tuottavat tai keräävät sen käyttöä tai ympäristöä koskevia tietoja, ja jotka pystyvät välittämään dataa sähköisen viestintäpalvelun, fyysisen yhteyden tai laiteyhteyden kautta. Tuotteeseen liittyvällä palvelulla tarkoitetaan digitaalista palvelua kuten ohjelmistoa, joka sisältyy tai on liitetty tuotteeseen siten, että tuote ei pystyisi ilman sitä suorittamaan jotain sen toiminnoista. 

Valmistautuminen datasäädökseen kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Instan asiantuntijat voivat auttaa organisaatiotasi varautumaan säädöksen vaatimuksiin. Voit jättää yhteydenottopyynnön oheisella yhteydenottolomakkeella.

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.