iDS_uratarina_SanteriT

5 - 9 - 2019 - Osaajatarinat

Himo-opiskelijasta kyberturvallisuusalan asiantuntijaksi

Olen koulutukseltani filosofian maisteri ja lisäksi valmistun syksyllä hallintotieteiden maisteriksi turvallisuushallinnosta. Minulla on suoritettuna pedagogisia opintoja ja pätevyys opettaa tietotekniikkaa sekä yhteiskuntaoppia. Olen myös opiskellut venäjän kieltä ja minua voisikin kutsua eräänlaiseksi ”himo-opiskelijaksi”. Kyberturvallisuus on näkynyt vahvasti opinnoissani. Filosofian maisterin pro gradu -tutkielmani käsitteli eettistä hakkerointia ja tuleva graduni kybertilannekeskusten vaikutusta organisaatioiden kyberresilienssiin.

Työurani aloitin Pirkkalan ABC:n liikennemyymälätyöntekijänä. Tein nuorena laajasti erilaisia töitä muun muassa kansalaisopiston opettajana, uimakoulun vetäjänä, nuoriso-ohjaajana ja puutarhamyymälän myyjänä. Installe tulin kolme vuotta sitten. Ensimmäiset vuodet työskentelin harjoittelijana Insta DefSecillä - kesät täysipäiväisesti ja talvisin koulun ohella kerran viikossa. Olin vasta toisen vuoden opiskelija, kun aloitin työskentelyn Installa ja erittäin otettu siitä, että pääsin tänne töihin. Harjoittelijana sain tehdä monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Kaikki projektini ovat liittyneet jollain tavalla tietoteknisiin asioihin tai kyberturvallisuuteen. Työskentelin muun muassa julkisiin avaimiin perustuvien varmenneratkaisujen (PKI-tuotteet), kyberturvallisuuden tilannetietoisuuteen liittyvien ratkaisujen (SIEM), turvallisen ohjelmistokehityksen (SDL) sekä ohjelmoinnin parissa. Yksi mieleenpainuvimmista harjoitteluajan työtehtävistä oli projekti, jossa asiakkaalle tehtiin turvallisuusvaatimusten käsittely- ja hallintatyökalu. Erilaiset ohjeistukset ja standardit koottiin yhteen esimerkiksi Katakrista, VAHTI-ohjeesta ja ISO/IEC-standardista. Työkalun avulla asiakas pystyi suodattamaan, mitä turvallisuusvaatimuksia kussakin tilanteessa vaaditaan.

Tehdyllä työllä pitää olla merkitys

Kolmen vuoden harjoittelujakson jälkeen paikkani vakinaistettiin. Vakinaistamisen yhteydessä esitin pyynnön, että saisin työskennellä kokonaisturvallisuuden parissa. Keskustelin asiasta esimieheni kanssa ja työtehtäviäni kohdennettiin oman kiinnostukseni mukaisesti. Arvostan sitä, että Installa tehdään saman yrityksen alla laajasti erilaisia työtehtäviä ja työnkuvaa voidaan räätälöidä työntekijän osaamisen ja kiinnostuksen suuntaisesti. Tällä hetkellä teen prosessikartoitusta kybertilannekeskukseen eli SOC:iin (Security Operations Center). Perehdyn siihen, miten SOC-palvelua voitaisiin parantaa ja nopeuttaa sekä kuinka tilannevastetta voitaisiin pienentää parempien prosessien avulla. Tulevat työtehtäväni liittyvät todennäköisesti kansainvälisiin standardeihin ja konsultointiin (esim. ISO/IEC 27001) sekä niiden saattamiseen käytäntöön asiakkailla. Nuorena työntekijänä minulle on tärkeää työn sisältö ja se, että tekemälläni työllä on merkitystä. Haluan tehdä työtä, missä tunnen olevani hyödyksi.

Tulevaisuudessa näkisin itseni esimiestehtävissä. Olen opettajatyyppi, asioiden selvittäjä ja selittäjä. Työtehtävät, joissa saan tehdä kokonaisuuden ja viedä sitä eteenpäin antavat minulle eniten. Haluaisin toimia tiimin vetäjänä, tai jonkun asian kehittäjänä. Koen olevani hyvä ihmisten kanssa ja johtaminen kiinnostaa minua. Haluaisin toimia kouluttajana ja tehdä samaan aikaan käytännön tason työtä. Olisi hienoa yhdistää nämä kaksi.

Tekevä ihminen saa paljon aikaiseksi

Intin jälkeen lähdin harrastusmielessä mukaan vapaaehtoiseen maakuntakomppaniaan, koska tykkäsin varusmiespalvelusajasta ja olin kiinnostunut sotilaallisesta toiminnasta. Olen harrastanut judoa pirkkalalaisessa seurassa 13 vuotta, ja toiminut myös järjestön puheenjohtajana sekä varapuheenjohtajana. Lisäksi ohjaan eritasoisia judo-ryhmiä aina junnuista aikuisiin. Maakuntakomppanian ja judon lisäksi käyn kuntosalilla, soitan pianoa, seuraan politiikkaa ja pelaan tietokoneella. Olen myös rautatieharrastaja. Lapsuuden haaveammattini olikin veturinkuljettaja. Minua kiinnostavat joukkoliikenne, infrastruktuuri ja sen kehittäminen. Rautatiet eivät ole harrastuksena kovinkaan tunnettu, mutta meitä harrastajia löytyy yllättävän paljon. Yhteisölle löytyy erilaisia nettisivuja, joissa keskustelemme yhdessä rautateihin liittyvistä asioista.

Minulla on toisinaan monta rautaa tulessa ja työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on ollut ajoittain haastavaa. Parhaimmillaan olen opiskellut kolmea eri tutkintoa ja käynyt samaan aikaan töissä. Minulla on kuitenkin sähköinen kalenteri ja tekevä ihminen saa paljon aikaisesti. Isona tekijänä on se, että tykkää siitä, mitä tekee. Olen aina ollut kiinnostunut turvallisuudesta ja yhteiskunnallisista asioista. Installa pääsen työskentelemään näiden asioiden parissa.

Santeri Taskinen
Kirjoittaja

Santeri Taskinen

SOC Manager

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.