Niklas Mattsson  | Insta

5 - 7 - 2022 - Näkemyksiä

Yrityksen pulssi välittyy arjen kohtaamisissa

Perheyrittäjyys on Suomen vanhin yritysmuoto. Myös Instan tarina juontaa jo vuosikymmenten taakse, ja omistajat ovat olleet Instan arjessa vahvasti mukana yrityksen alkumetreiltä saakka. Tässä blogitekstissä Instan hallituksen varapuheenjohtaja Niklas Mattsson avaa, miten omistajaperheen läsnäolo näkyy konkreettisesti ja mitä se merkitsee.

Instan toiminta on jo perustamisesta saakka pohjautunut siihen, että omistajat ovat läsnä yrityksen arjessa. Nyt mukana on jo kolmas sukupolvi, mutta tekemisen tapa on säilynyt ja tulee yhä säilymään ennallaan.

Kyse ei kuitenkaan ole vain läsnäolosta kokouksissa, vaan töitä tehdään yhdessä monilla eri foorumeilla. Tapaamme asiakkaita, kumppaneita ja instalaisia niin asiakastapahtumissa kuin messuillakin, mutta myös kesäjuhlissa ja pikkujouluissa. Koronapandemian hellittäessä toivon pääseväni myös kiertämään Instan toimipisteissä.

Niklas Mattsson

Parhaimmat keskustelut saavat alkunsa sattumalta

Installa on totuttu siihen, että ovet ovat auki ja sisään saa astella matalalla kynnyksellä ilman kalenterivarauksia. Siihen on syynsä: parhaimmat kohtaamiset tapahtuvat usein sattumalta ja merkityksellisimmät keskustelut käydään jossain muualla kuin työpöydän ääressä. Istun usein ruokalassa sattumanvaraisesti pöytiin, hyppään mukaan keskusteluun ja samalla tutustun uusiin ihmisiin.

Uusien tuttavuuksien lisäksi vapaamuotoiset keskustelut ja kohtaamiset antavat arvokasta tietoa siitä, miten eri yksiköissä menee ja mikä fiilis yrityksessä vallitsee. Se on ensiarvoisen tärkeää Instan kaltaisessa yrityksessä, jonka tärkein voimavara ovat ihmiset.

Mutkattomat välit mahdollistavat avoimen palautteen

Sukelsin Instan arkeen kunnolla ensimmäisen kerran 1990-luvun loppupuolella TET-harjoittelun merkeissä. Tuolloin Insta vielä valmisti bensanjakelumittareita, ja tehtäväni oli liimata näppäimistön numerot paikoilleen käsipelillä. Myös TET-harjoittelua seuranneissa kesätöissä ja sittemmin vakituisessa työsuhteessa Instan arki ja etenkin instalaiset ovat tulleet tutuksi. Moni silloisista kollegoistani vuosikymmenien takaa on talossa yhä.

Tuttuuden ja yhdessä tekemisen paras puoli on, että ne mahdollistavat ennen kaikkea avoimuuden ja rehellisyyden. Kun välit ovat mutkattomat, ei kriittisessäkään palautteessa tarvitse säästellä. Arvostan sitä, että instalaiset kertovat avoimesti, jos jossain prosessissa tai työkalussa on ongelmia. Toki kuulen mielelläni myös, jos kaikki on hyvin. Vastaava tilannekuva kun ei PowerPointeista samalla lailla välity.

Päätökset tehdään lähellä

Yksi Instan kulmakivistä on se, että myös operatiivinen johto ja hallitus, me omistajat mukana, vuorovaikuttavat tiiviisti. Tällöin päätöksenteko on tarvittaessa nopeaa ja ketterää. Asioiden eteneminen ei edellytä kuukausien prosessia ja viestinvaihtoa isojen pörssiyhtiöiden tapaan, vaan valintoja voidaan tehdä nopeallakin aikataululla ja ennen kaikkea yhdessä.

Omistajien tiivis osallistuminen Instan arkeen näkyy ennen kaikkea instalaisille, mutta toki perheyrittäjyydellä on merkitystä myös asiakkaillemme ja kumppaneillemme. Etenkin haasteellisissa tilanteissa perheyrityksen vastuu on poikkeuksellinen. Emme piiloudu korporaation nimen taakse, vaan kannamme vastuun ja teemme sen omina itsenämme. Juuri sitä Instan lupa luottaa -ajattelu on parhaimmillaan.

Pian pääsen näkemään instalaisia pitkän tauon jälkeen myös kesäjuhlissamme. Nämä yhteiset tapahtumat tuovat erityisen lisän arjen kohtaamisten rinnalle.

Niklas Mattsson
Kirjoittaja

Niklas Mattsson

Kirjoittaja on Instan hallituksen varapuheenjohtaja ja yksi omistajista.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.