Open search

  Vastuuta ja vaihtelevaa työtä

  Myyntipäällikkö Johannes Välimäki arvostaa työssään hyvää työporukkaa ja työnantajan joustavuutta. Eniten häntä innostaa työn vaihtelevuus, joka sai taas lisämausteen, kun rooli sähkötöiden johtajana laajentui kattamaan koko Insta Automationin.

  Olen koulutukseltani automaatiotekniikan insinööri, minkä lisäksi olen käynyt täydennyskoulutuksena kursseja sähkövoimatekniikan puolelta. Minulle on aina ollut selvää, että haluan automaatiotekniikan alalle, sillä isäni on tehnyt myös vähän samantyylisiä hommia. Itsehän en kuitenkaan ole tehnyt automaatiotekniikan töitä oikeastaan päivääkään – olen ajautunut tänne sähkövoimapuolelle.

  Koulun aikana menin ABB:lle töihin. Sieltä päädyin Installe muutaman muun kanssa marraskuussa 2013, kun tänne perustettiin Sähkönjakeluyksikkö. Vuodet täällä ovat kuluneet nopeasti.

  Vaihtelevaa työtä sähkönjakelun parissa ympäri Suomen

  Työskentelen Sähkönjakeluyksikössä myyntihommien parissa ja teen myös jonkin verran asiantuntijatyötä asiakkailla. Sitä ennen olin huoltopäällikkö. Myyntipäällikön tehtäviäni jatkan edelleenkin, vaikka sain hiljattain myös uuden roolin koko Insta Automationin sähkötöiden johtajana.

  Olen saanut olla mukana kaikenlaisissa projekteissa. Viimeisen isomman projektin, joka on vielä kesken, teimme Naantalin voimalaitokselle, jossa modernisoimme sähkönjakelulaitteita. Esimerkiksi Loviisassa taas meidän yksikkömme on tehnyt relekoeistuksia, ja siellä olen ollut myös mukana.

  Pelaamme kaiken kokoisten sähkönjakelulaitteiden kanssa. Niistä löytyy jännitteitä nollasta aina sataankymmeneen kilovolttiin asti. Toimimme monenmoisten laitteiden kanssa: on erottimia, katkaisijoita, suojareleitä, muuntajia ja taajuusmuuttajia. Niitä me sitten huollamme ja uusimme.

  Työn tuoksinnassa on joskus tullut eteen jännittäviäkin tilanteita. Asiakkaalta on saattanut esimerkiksi katketa sähköt, kun sieltä hajoaa muuntaja. Silloin täytyy toimia nopealla aikataululla, jotta saadaan toinen muuntaja hankittua ja laitettua paikalleen.

  Parasta omassa työssäni on sen vaihtelevuus. Joka päivä on erilainen. Usein en tiedä, millainen työpäivästäni tulee. Joskus saatetaan vaikka yöllä soittaa, että jokin katkaisija ei mene jossain kiinni, saatko järjestettyä mitään tänne? Toimimme myös laajalla alueella, läpi ihan koko Suomen. Jonkin verran myös laivoissa, eli merialueillakin.

  Sähkötöiden johtaja vastaa sähkötöiden turvallisuudesta

  Uutta rooliani sähkötöiden johtajana koko Insta Automationille ajattelen innostavana haasteena. Tuli puhelu, jossa roolia tarjottiin minulle, jos se kiinnostaisi. Pyörittelin asiaa muutaman päivän ja siihen sitten suostuin.

  Kova vastuuhan siinä toki on, ihan lainkin puolesta. Tämä on sähkötyöturvallisuuslaissa määritelty nimike, ja jokaisessa yrityksessä, joka tekee sähkötöitä, pitää olla nimetty sähkötöidenjohtaja. On mielenkiintoista lähteä hoitamaan tehtävää ja selvittelemään mitä kaikkea se tuo mukanaan.

  Olen toiminut aikaisemmin omassa yksikössämme sähkötöiden johtajana. Siinä roolissa pitää vastata siitä, että sähkötöissä noudatetaan sähköturvallisuuslakia ja että asennukset ja sähkölaitteet, joita valmistamme ja asennamme, ovat sähköturvallisuuslain mukaisessa kunnossa ja ovat turvallisia käyttöönottaa. Yksi iso vastuu on, että sähkötöiden johtaja vastaa siitä, että sähkötöitä tekevät henkilöt ovat riittävän ammattitaitoisia ja opastettuja tehtäviinsä.

  Työtehtäviini tulee kuulumaan sitä, että käyn työmailla vierailemassa ja katsomassa, miten siellä menee. Ja jos ihmisillä on jotain kysyttävää, yritän selvittää asioita ja auttaa siinä, miten jokin pitäisi sähköteknisesti tehdä. Vielä en ole ehtinyt työmailla käymään näiden työtehtävien tiimoilta.

  Aikaisemmin kullakin Insta Automationin yksiköllä on ollut hiukan oma tapansa hoitaa nämä asiat ja tietty vastuuhenkilönsä, vaikka yksi henkilö on saattanut vastata useammasta paikasta. Nyt mietimme yksiköiden kanssa yhdessä, miten jatkossa hoidamme nämä asiat.

  Olen viihtynyt Installa aika pitkään, sillä kivaa on ollut. Työporukassa on mukavat työkaverit. Arvostan myös sitä, että Insta on ollut myös sellainen mukavan joustava työnantaja, jonka kanssa kaikki on aina onnistunut, kun ollaan puolin ja toisin joustettu.

  Vastapainoa työlleni antaa lasten kanssa oleminen. Myös moottoripyörien kanssa tulee touhuttua ja kitaraa soiteltua.

   

  Kiinnostaako sinuakin työ, jossa päivät ovat vaihtelevia?

  Tutustu avoimiin tehtäviimme