Open search

  Tiedon jakaminen auttaa kehittymään bäkkärin asiantuntijaksi

  Software Engineer Valtteri Virtasen tavoitteena on kasvaa asiantuntijaksi ja olla hyödyksi työkavereilleen. Tiimissä jokainen pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan ja kantamaan yhdessä vastuuta koodin laadusta. Monipuolisten työtehtävien kautta saattaa löytää uusia kiinnostuksen kohteita.

  Opiskelin matematiikkaa Tampereen yliopistossa, aikeenani tähdätä opettajaksi. Maisterivaiheessa aloin epäilemään, onkohan se sittenkään minun juttuni. Päätin vaihtaa tietojenkäsittelytieteen puolelle, joka minulla oli ollut laajana sivuaineena. Opiskelen edelleen töiden ohella.

  Oman alan hommia tein ensin ohjelmistotestaajana puolisentoista vuotta. Työssä tuli tehtyä automaattitestien koodausta, ja se oli niin mielenkiintoista, että halusin koodaushommaa enemmän. Matematiikkataustalla loogiset jutut kiehtoivat.

  Kun huomasin Installe avautuneen back-end developerin paikan, jossa ei ollut kauheasti esitietovaatimuksia, uskalsin tarttua tilaisuuteen ja hakea testaustaustallakin. Olin aina ajatellut, että olisi siistiä joskus olla koodaaja ja tämmöisen alan asiantuntijatehtävissä. Se on ollut takaraivossa jonkinlaisena tavoitteena ja kasvanut, kun olen työskennellyt taitavien asiantuntijoiden kanssa.

  Asiantuntijaksi ja työyhteisön tukijaksi kasvamista

  Työtehtäviin pääsin sisään hyvin, koska minulla oli nimetty tuutori, jota pystyin matalalla kynnyksellä vaivaamaan kaikilla kysymyksilläni, toki muukin tiimi auttoi. Jonkin verran harjoittelin ihan kotiläksyinä, koska ohjelmointikieli Go oli minulle aivan uusi. Otin sen perusteita haltuun jo hakiessani, kun tein pienen Git-repon, johon laitoin koodia ja lähetin sen Installe katsottavaksi. Aika äkkiä arki lähti pyörimään, tehtiin tikettejä ja pikkuhiljaa opeteltiin kaikkea mitä töihin liittyy.

  Hommat ovat jatkuneet nyt kaksi vuotta samoina, tosin projektissa ei ole tällä hetkellä enää niin paljon vanhempia tekijöitä bäkkäripuolella. Lukeudun nyt siis itse niihin vanhimpiin, ja on tarvinnut ottaa isompaa roolia, mikä on ollut mukavaa ja tukenut tavoitettani kehittyä asiantuntijarooliin. Esimiestehtävät tai projektinvetotehtävät eivät ole minua niin kiinnostaneet, mutta haluan kasvaa henkilöksi, jolta olisi helppo kysyä asioita ja osaisin vielä neuvoakin niissä. Olen nyt päässyt tutustuttamaan muutamaa uutta työntekijää projektin teknologioihin ja työskentelytapoihin. Auttamisesta tulee hyvä mieli.

  Projektissa on tullut useampaan kertaan palattua kaksi vuotta sitten tehtyyn koodiin, ja on ollut hauska huomata miten sitä kehittyy. Nykyään editoreissa näkee, kuka riviä on muokannut viimeksi, ja voi verrata nykyistä koodiaan siihen, millaista jälkeä on tehnyt kaksi vuotta sitten.

  Kaikki mukana kaikessa, mutta vahvuuksia käyttäen

  Tiimimme tekee erästä tuotetta, josta tehdään neljä julkaisua vuodessa. Työskentelytapamme ovat moderneja, flow seuraa Scrumia. Sprintin alussa suunnitellaan mitä tehdään, meillä on dailyt joka päivä, sprinttiboardit, joista tehdään tikettejä ja kahden viikon sprintin päätteeksi on aina retrospektiivi.

  Normaali arki on pitkälti jonkin featuren koodausta ja koodikatselmointia on myös tosi paljon. Tykkään katsoa kavereitten koodia ja kommentoida ja saada itse palautetta. Tällä tavoin saamme koodista ylläpidettävää ja käytäntöjen mukaista niin, että parin vuodenkin päästä sitä pystyy lukemaan, kun palataan aiheeseen. Kaikki tekevät myös automaattitestejä ja dokumentointia. Erikseen dedikoidut manuaalitestaajat klikuttelevat työkseen, mutta kun riliisi lähestyy ja alkaa olemaan pelkkiä testaustikettejä jäljellä, etsitään bugeja koko porukalla perinteisesti.

  Kaikki pystyvät tekemään fronttia, bäkkäriä ja testaamista, mutta kullakin meistä on johonkin alueeseen erityisvahvuudet, joita pääsemme tosi hyvin käyttämään. Tavoitteena on tehdä yksi asia valmiiksi kerrallaan, yrittää priorisoida tikettejä ja tehdä ylhäältä alaspäin mutta jos tuntee, että haluaa tehdä bäkkärihommia, niin varmasti sitäkin löytyy valittavaksi varsinkin sprintin alussa.

  Sitten on vielä suunnittelutaskeja, miten jokin asia tullaan toteuttamaan seuraavassa sprintissä ja niitä olen tosi paljon tykännyt tehdä viime aikoina, ottanut vähän tämmöistä arkkitehtiroolia. En aiemmin uskonut, että se ikinä kiinnostaisi näin paljon. Työ ei ole vielä tylsäksi käynyt, joka päivä tulee uusia ongelmia ja sehän tässä parasta onkin, että pääsee ratkomaan niitä.

  DSC_4430_1000x650px

  Työyhteisöstä voimaa ja oppia

  Ennen koronaa näimme toisiamme tiiminä paljon, kävimme ihan ulkonakin. Yhteiset tilaisuudet, niin Instan järjestämät kuin tiimin omat ovat jääneet enkä osaa työkavereista ole edes nähnyt ikinä livenä. Varsinkin lounaita on ollut ikävä, kun yhdessä käytiin aina henkilöstöruokalassa syömässä ja turistiin se puoli tuntia. Myös kahvikonekeskusteluja, jotka yhdistävät porukkaa olen kaivannut. Vähän olemme koittaneet paikata sitä vajetta virtuaalikahvitunnilla joka päivä kahdelta, jossa on vaihtelevasti porukkaa. Siellä jutellaan vaikka uutisista, eikä työjutuista.

  Installa on onneksi mielestäni tosi hyvät työsuhde-edut, olen käyttänyt Smartum-etuja aktiivisesti ja se on lisännyt hyvinvointiani. Sisäkiipeilyharrastukseni on korona-aikana jäänyt tauolle, koska en pidä sitä niin hygieenisenä. Nyt maastopyöräilen, käyn kerran viikossa polkemassa Tampereen seudulla polkuja. Vietän paljon vapaa-aikaa perheeni ja etenkin yksivuotiaan lapseni kanssa. Etäaika on ollut siitä hienoa, että olen voinut olla apuna puolisolleni: pystyn lähtemään viideksi minuutiksi ihan koska vain tästä koneelta.

  Tulevaisuudessa haluan edelleen kehittyä työssäni ja olla hyödyksi työkavereilleni. Asiantuntijuuden kehittäminen kiinnostaa minua laajemminkin, seuraan alan liittyvää viestintää ja jonkin verran harrastankin koodaamista, kokeilen uusia teknologioita. Työprojektissamme todennäköisesti teknologiamuutoksia ei kovin nopealla syklillä tule, joten siellä syvennän osaamistani esimerkiksi erilaisten integraatioitten kautta.

  Haluan myös oppia muilta. Etenkin uudet työntekijät kiinnittävät huomiota erilaisiin asioihin kuin me vanhat. Esimerkiksi nimeämiskäytännöistä on syntynyt hyviä keskusteluja. Projektin rajojen yli olen pystynyt konsultoimaan vanhempia back-end koodareita, jotka ovat tehneet Go:ta paljon kauemmin kuin minä. Sitä haaveiden asiantuntijuutta kohti tässä mennään, vaikkei sitä varmaan ikinä valmis ole.

  Onko sinunkin tavoitteesi kasvaa softa-alan ammattilaiseksi yhdessä oppien?

  Tutustu avoimiin tehtäviimme

  Miltä kuulostaisi työ Valtterin tiimissä?

  Hae Go-koodariksi