Open search

  Mainio paikka kehittyä testiautomaatio- ja DevOps-ammattilaisena

  Senior Test Automation Engineer Valtteri Heiskasen tie DevOpsin pariin kulki automaatio-opintojen, Python-koodauksen ja Robot Frameworkin kautta. Installa hän on päässyt laajentamaan ja syventämään osaamistaan erilaisissa rooleissa.

  Matkani automaation opiskelijasta DevOpsin pariin tapahtui vaiheittain aika luonnollisesti. Lukion jälkeen mietin, että automaatio on sellainen tulevaisuuden ala, jossa tienaa hyvin. Opiskelin TTY:llä automaatiotekniikkaa, elektroniikkaa ja signaalin käsittelyä ja valmistuin 2008 diplomi-insinööriksi.

  Olin vähän ennen ja jälkeen valmistumisen tutkijana silloisella Systeemitekniikan laitoksella, vuoteen 2010 asti. Opiskeluaikana tein MatLabilla paljon hommia niin koulukursseilla kuin tutkijana. Tutkijana tein paljon MatLabilla myös kuvankäsittelyä ja konenäköhommia, joiden myötä päädyin hakemaan töitä OptoFidelitylta, joka vaikutti vahvasti profiloituvan nimenomaan näihin teknologioihin. OptoFidelitylla hyppäsin MatLab-skriptailusta Python-koodailuun ja koska kyseiset teknologiat ovat hyvin lähellä toisiaan, siirtymä oli varsin helppo ja kivuton. Pythonista olikin sitten myöhemmin lyhyt matka Robot Frameworkiin ja sitä kautta DevOpsin maailmaan.

  Tutkijan tehtävät olivat aika ajoin antoisia, mutta välillä toisaalta omaan makuuni liian hitaasti eteneviä. Olin käynyt OptoFidelityllä haastattelussa aikaisemmin, mutta silloin ei palkkauspäätöstä ollut voitu tehdä. Myöhemmin minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että nyt olisi tarjolla sopiva asiakasprojekti, joka sisältäisi myös reissun Kiinaan. Tartuin tarjoukseen ja hyppäsin heti niin sanotusti ”syvään päätyyn”. Ensimmäinen projekti ja työmatka Kiinassa olivat erittäin opettavaisia kokemuksia ja myöhemmin Optolla vietettynä aikana päädyin mitä mielenkiintoisimpiin paikkoihin työreissuille; Yhdysvaltojen kautta Etelä-Koreaan ja Saksan kautta Irlantiin muutamia mainitakseni.

  Optolla vierähti lopulta kaikkiaan yhdeksän vuotta. Aloitin Python-koodaajana, tietyssä mielessä yleiskaverina: tein käyttöönottoa, Pythonia, suunnittelin ja pystyttelin robottijärjestelmiä asiakkaiden kosketusnäyttöjen testaustarpeisiin ja laadin hyväksyntäkriteerejä, joiden pohjalta järjestelmien voitiin todeta toimivan asiakkaiden vaatimalla tasolla. Toimin myöhemmin myös projektipäällikkönä vastaaville edellä kuvatuille robottitoimituksille.

  Uusia tehtäviä useissa rooleissa

  Yhdeksän vuoden jälkeen alkoi tuntua, että kaikki nykyisessä työpaikassa on koettu ja aloin kaivata uusia haasteita työelämään. Aloin pikkuhiljaa etsimään töitä useammasta suunnasta ja mietin myös mihin haluaisin jatkossa suuntautua. Aluksi ajattelin projektipäällikön tehtävien jatkamista, mutta testiautomaatio kiinnosti myös. Hyväksyntäkriteerien laatimisen ja Pythonin kautta oli lyhyt steppi Robot Frameworkiin. Päädyin työhaastatteluun Insta Digitalille (tai silloin vielä Intopalo Digital) vanhemman testiautomaatioinsinöörin tehtävään ja jo ensimmäisellä kierroksella minulle jäi erittäin lupaava tuntuma tästä paikasta. Tein Robot Frameworkilla rekryyn liittyvän harjoitustehtävän, jonka myötä minut kutsuttiin toiselle haastattelukierrokselle ja lopulta päädyin hyväksymään työtarjouksen. Koin, että Digitalilla oli tarjota minulle juuri sopiva kokonaisuus urani jatkon kannalta.

  Digitalille tultuani olin ensin kolmisen viikkoa Finlaysonin toimistolla. Sinä aikana käytiin läpi lähinnä perehdytyksen asioita toimintatavoista ja prosesseista sekä muut tarvittavat asiat kuten turvaselvitys. Tämän jälkeen pääsin kiinni varsinaiseen projektityöhön, joka löytyi DefSecin puolelta. Toimin cell leadinä (projektipäällikkö Digitalin termien mukaan) projektissamme DefSecin puolella ja Digitalin puolella minulla oli lisäksi QA domainin vetovastuu.

  Ehdin olla Digitalin kirjoilla puolitoista vuotta ennen kuin hyppäsin DefSecin leipiin. Tämä oli luonnollinen jatkumo urapolullani ja toi selkeyttä arkeen. DefSec on mielestäni organisaationa järjestäytyneempi kuin Digital. Täällä on selkeät vastuut ja johtoportaat. Homma toimii kuitenkin saumattomasti ja kynnys kommunikaatioon eri portaiden välillä on kiitettävän matala, vaikka organisaatiolla on selkeä rakenne ja useita johtoportaita. Digital puolestaan on organisaationa ollut Teal-mallia eli ideaalitilanteessa ei ole johtajia eikä portaita. Oman tulkintani mukaan sielläkin on liikuttu kohti hieman perinteisempää organisaatiota, minkä myötä koin omankin roolini aavistuksen mutkikkaana. Tämä osaltaan helpotti päätöstäni siirtyä DefSecille.

  Nykyisessä tiimissäni TVJ-tukipalveluissa on noin parikymmentä henkeä: softa-arkkareita, projektieksperttejä, menetelmäkehitys- ja palvelumuotoilijoita ja DevOps- ja testiautomaatioasiantuntijoita. Tiimimme on todella mukava porukka, jossa kaikki ovat sataprosenttisesti mukana yhteisessä tavoitteessa. Mukaan mahtuu monenlaisia tarinoita kokeneista kehäketuista hiukan junnumpiinkin kavereihin työkokemuksensa puolesta. Etenkin kokeneemmilta tiimiläisiltä olen kokenut jo tässä vaiheessa saaneeni hyviä näkemyksiä ja kokemuksia kuinka asioita kannattaa jatkossa tehdä, jotta oma kehitys ei junnaa paikallaan.

  Osa meistä työskentelee Sarankulmassa työtehtäviemme luonteen vuoksi, mutta hyvin monelle on myös pystytty järjestämään pidempiaikainen etätyömahdollisuus näin haastavana pandemia-aikana. Minulle sopii tulla toimistolle töihin, sillä tykkään siitä, että tiimikaverit ovat suhteellisen lähellä. Meillä on myös hyvät työtilat ja työvälineet kohdillaan. Kampukselta löytyy myös kuntosali ja bändikämppä, jotka ovat isoja plussia ottaen huomioon, että kumpikin liittyy olennaisesti harrastuksiini; raskaiden rautojen nostelu sekä nokkamies raskasta musiikkia esittävissä bändeissä. Etätyöskentely on omalla kohdallani myös tarvittaessa onnistunut hyvin ja se onkin ollut viime aikoina erityisen tärkeää, koska perheeseemme tuli vastikään uusi jäsen Shiba Inu -rotuisen koiranpennun muodossa. On ollut tärkeää, että pienen pennun kanssa on pystynyt olemaan läsnä kotona ja samalla on kuitenkin pystynyt tekemään normaaliin tahtiin työtehtäviä.

  Parhaat puitteet ammattitaidon kehittämiseen

  On ollut mahtavaa, miten olen voinut laajentaa teknistä osaamistani Instassa. Pidän siitä, että pääsen opettelemaan uusia teknologioita; tämä on testiautomaatio- ja DevOps-ammattilaiselle suorastaan täydellinen paikka kehittyä. Testiautomaatiopuolessa kun olen alkanut olemaan ammattimaisella tasolla, olen pystynyt laajentamaan DevOps-puolelle (esim. GitLabin CI/CD-putkiin, Docker ja Ansible), mikä on tuonut työhön vaihtelua ja mahdollisuuksia oppia uutta.

  Tulevaisuudessa haluan kehittyä edelleen DevOps- ja automaatiohommissa ja omaksua uusia teknologioita (esimerkiksi pilvipuolen ratkaisuissa löytyy paljon mielenkiintoista työmaata). Jossain välissä haluaisin myös kokeilla siipieni kantavuutta projektipäällikkö- tai esimieshommissa, joita mietin aikanaan (miksipä ei myös tuoteomistajana). Toivon mukaan työni on tulevaisuudessa kombinaatio näitä kaikkia jonkinlaisessa sopivassa balanssissa.

  Hyvät harrastukset tuovat tasapainoa työlle. Käyn kuntosalilla useamman kerran viikossa, jotta saan nollattua ajatuksiani ja vastapainoa näyttöpäätetyölle. Laulan myös parissa hevibändissä ”kovaa ja korkealta” -tyylillä ja olen myös pienen tauon jälkeen käynyt jälleen laulutunneilla kehittyäkseni yhä paremmaksi tulkitsijaksi. Toivon jo kovasti, että pääsemme taas keikkalavoille bändien kanssa, kunhan koronarajoitukset helpottavat. Vapaa-aikaa vietän myös paljon vaimoni ja kahden koiramme kanssa.

   

  Kiinnostaako sinuakin työpaikka, jossa pääset syventämään ja laajentamaan osaamistasi?

  Tutustu avoimiin tehtäviimme