Open search

  Ilmailualalla maltti on valttia

  Avioniikkainsinööri Jonna Mäkelä nauttii uuden ideoimisesta ja menetelmien kehittämisestä. Lentokelpoisuusyksikössä työskentelevän Jonnan mielestä omassa työssä parasta on ehdottomasti monipuolisuus ja yhteistyö muiden osaajien kanssa.

  Alun perin suoritin elektroniikka-asentajan ja lukion kolmoistutkinnon, jonka jälkeen suuntasin suoraan työelämään. Tuolloin vuonna 2006 ajattelin, että en koskaan tulisi opiskelemaan pidemmälle, ainakaan insinööriksi. Ensimmäinen oman alan työpaikkani oli linjastolla, elektroniikkakokoonpanotehtävien parissa.

  Ensimmäisen työvuoden aikana törmäsin sattumalta mahdollisuuteen tehdä töitä mittalaitekalibrointien parissa Puolustusvoimilla. Kalibrointi oli minulle täysin uutta, mutta siirryin rohkeasti työpaikasta toiseen, ja Puolustusvoimien mekaanikkona vierähtikin reilut 11 vuotta. Tuona aikana tein perustöiden lisäksi paljon myös kehitystyötä erilaisten mittalaitteiden parissa. Osa mittaustekniikoista kaipasi päivitystä, ja olen aina pitänyt uuden ideoimisesta sekä menetelmien kehittämisestä.

  Vuonna 2018 mieleni oli muuttunut ja aloitin työn ohella opinnot konetekniikan insinööriksi, koska halusin syventää omaa osaamistani. Saman vuoden syksynä törmäsin Instan työpaikkailmoitukseen, joka jollain tapaa kolahti. Ilmoituksessa ei vaadittu pitkää listaa osaamisalueista, vaan työhön soveltuvaa henkilöä. Ilmoitus puhutteli minua ja hetkeä myöhemmin aloitin työt Instan lentokelpoisuusyksikössä.

  Sattuman kautta omalle alalle

  Alkuun tein Installa nelipäiväistä viikkoa, jotta sain insinööriopinnot suoritettua. Arvostan Instassa työnantajana joustavuutta. En olisi alkuun voinut kuvitellakaan, että vaihtaisin työpaikkaa - varsinkaan kesken opintojen. Niin kuitenkin kävi ja olen muutokseen erittäin tyytyväinen.

  Tällä hetkellä työskentelen Insta ILS Oy:n lentokelpoisuusyksikössä avioniikkainsinöörinä. Työ pitää sisällään muun muassa erilaisten ohjeiden, tarkastuspöytäkirjojen ja huoltovalmiuksien käsittelyä sekä muutosten vaatimien toimien koordinointia. Olen vahva kirjoittaja ja eniten pidänkin työtehtävistä, joissa saan kirjoittaa. Työtehtävät ovat vaihtelevia ja monet tekniset työt vaativat taustatyötä ennen varsinaista tekemistä. Pidän siitä, että omaa työtä saa organisoida ja työjonoa purkaa suhteellisen vapaasti. Välillä joku tehtävä muuttuu kiireelliseksi ja silloin se priorisoidaan korkeimmalle.

  Vaikka vanhassa ja uudessa työssä on paljon samoja piirteitä, on nykyinen työni monipuolisempaa. Pääpaino on lentokonelaitteissa ja niiden huoltokyvyissä, mutta osa työtehtävistäni liittyy myös mittalaitteisiin. Päädyin alalle alun perin sattuman kautta, mutta olen viihtynyt todella hyvin.

  Yksi mieleenpainuvimmista projekteista on ollut Instan hengitysilmamonitorin (IPBAM) uuden huoltovalmiuden saavuttaminen, joka oli erittäin monivaiheinen prosessi. Lentokelpoisuuden ja huoltovalmiuden hallinta vaatii erityisen tarkkoja toimia esimerkiksi dokumentoinnin suhteen. Aloitin työtehtävän parissa lähes heti taloon tulemisen jälkeen, kun moni asia oli vielä itselle aivan uutta. Työtehtävän laajuus ja sen vaatimat vaiheet pääsivät yllättämään ja ehkä myös siksi sen onnistuminen tuntui niin hyvältä.

  Tiimin tärkeys

  Vakityöstä ja pitkästä työurasta uuteen siirtyminen oli aikoinaan jännittävä siirto, mutta olen ollut tyytyväinen päätökseeni. Kahden ja puolen Instavuoden jälkeen tuntuu siltä, että minulla on vielä todella paljon opittavaa, mutta se myös motivoi ja auttaa kehittymään omassa työssä. Nautin siitä, että saan tehdä yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Korona-aika on ollut hieman erilaista, mutta tavallisesti teen kiinteästi yhteistyötä muun muassa mekaanikkojen, huoltotodisteen antajien sekä insinöörien kanssa.

  Lentokelpoisuusyksikössä työskentelee minun lisäksi neljä muuta teknistä tukihenkilöä. Kahdeksan henkisessä tiimissämme on hyviä tyyppejä, homma toimii ja apua saa aina tarvittaessa. Itselläni on usein uusia ideoita mielessä ja koen, että minun on luontevaa ja helppoa jakaa asioita tiimissämme. Työni sopii henkilölle, joka on oma-aloitteinen ja tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Tiimityö on osa normaalia arkea, mutta tehtäviä tulee osata tehdä myös itsenäisesti. Myös pitkäjänteisyys on ilmailualalla valttia ja sitä olenkin joutunut opettelemaan hieman malttamattoman luonteeni takia.

  Arvostan Instassa erityisesti joustavuutta, viihtyisää työympäristöä, mukavia työkavereita ja hyviä työsuhde-etuja. Vastapainoa työlle saan esimerkiksi liikunnasta, ulkoilusta ja kokkailusta. Jääkiekkopeleissä käyminen ja kavereiden tapaaminen ovat myös mukavaa vastapainoa työlle, vaikka niiden toteuttaminen on ollut korona-aikana haasteellisempaa. Nyt kuitenkin nautin siitä, että vapaa-aikaa riittää muuhunkin kuin opiskeluun.

   

  Kiinnostaisiko sinuakin työskennellä ilmailuun liittyvien tehtävien parissa?

  Tutustu avoimiin tehtäviimme