20 - 5 - 2020 - Osaajatarinat

Joustava työ mahdollistaa urheiluharrastukset

Tero Lehtisen työ projektipäällikkönä on monipuolista ja haastavaa. Tiimin rento ja vapaa meininki saa jaksamaan yllätystenkin edessä ja työn joustavuus takaa mahdollisuuden latautua tärkeän vapaa-ajan toiminnan parissa.

Automaatio

Valmistuin vuonna 1995 Tampereen teknillisestä oppilaitoksesta sähköautomaatioinsinööriksi. Tämän jälkeen tein reissuhommia ensin huoltoinsinöörinä ja sitten sähkö- ja automaatiosuunnittelijana, ja kiersin ympäri maailmaa käyttöönottomassa laitteita ja asennuksia.

Vuosituhannen vaihteessa olin kolmisen vuotta automaatiotuotteiden myynnissä, jonka jälkeen pienen rakennusautomaatio-osaston vetäjänä ja siitä siirryin teollisuuden puolelle asennuspäälliköksi. Instan leivissä aloitin 2012 ja olen sen jälkeen toiminut projektipäällikkönä.

Moni luulee, että projektipäällikkönä ollaan vain työmaalla, katsotaan, miten homma etenee ja keitetään kahvia. Kahviakin toki kuluu, mutta projektipäällikkönä Instassa osallistun monipuolisesti kaikkeen, mitä projektienlaskentaan, myyntiin, seurantaan ja hoitoon kuuluu.

Projekti lähtee liikkeelle tarjouslaskennasta ja myynnistä asiakkaalle. Projektipäällikkö laskee tarjouksen sekä osallistuu myyntineuvotteluihin ja itse kaupan tekoon. Kun kauppa on saatu, potkaistaan projekti käyntiin. Mietitään aikataulua vastaavat resurssit, hankitaan asunnot, työmaalla tarvittavat tilat ja muut palvelut sekä annetaan ostohenkilöstölle tarvittavat tiedot hankintoja varten. Projektin aikana projektipäällikkö vastaa, että resurssit vastaavat työmaan aikataulua. Hän käy tarvittavat projektineuvottelut ja raportoi projektin etenemisestä sekä asiakkaalle että Installe. Lopulta hän vastaa siitä, että deadline pitää, projekti toteutuu lasketussa katteessa tai vielä paremmin, ja että asiakas on tyytyväinen ja myös projektin laskutus toimii sovitusti.

Projektipäällikön työ vaatii ja antaa paljon

Parasta tehtävässäni on työn monipuolisuus, sillä viikot ovat hyvin vaihtelevia. Vaikka asennusprojektit tehdään työmaalla, niin projektipäällikön työ on suureksi osaksi ”konttorihommia”. Työmaan pyörittämisen hoitavat työnjohtajat ja kärkimiehet. Työmaalla käyn projektineuvotteluissa, erilaisissa asennustarkastuksissa ja katsomassa, että asentajilla, työnjohtajilla ja asiakkaalla on sama näkemys töiden edistymisestä ja työn tekemisen edellytykset kunnossa. Proikkarina toimiminen vaatii tekniikan tuntemusta, mutta sitä oppii kyllä matkan varrella lisää. Työnjohtajat ja käytännön työn tekijät tietävät sen puolen mainiosti ja kyselemällä heiltä oppii paljon. Järjestelmällisyyttäkin pitää olla, jotta tietää mihin keskittyä ja mitä priorisoida.

Markkina-alueena meillä on koko maailma. Pääasiassa tehdään projekteja kotimaassa ja Ruotsissa, mutta projekteja on myös muualla Euroopassa. Välillä ollaan tehty töitä kansainvälisille asiakkaille mm. Etelä-Amerikassa.

Vuorovaikutustaidot ovatkin kovassa käytössä niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Erityisesti silloin, kun projekteissa tapahtuu odottamattomia käänteitä tai kiireessä eri osapuolilla alkaa pinna kiristymään, pitää osata lukea tilannetta. Projektipäälliköt myös pohtivat projekteihin parhaan mahdollisen miehityksen yhteisesti niin, että joka projektissa on sopivasti asentajia hoitamaan hommat kunnialla maaliin. Tämä vaatii hyvää viestintää ja yhteistyötä projektipäälliköiden välillä. Kun tarvitaan lisää asennusvoimaa, projektipäälliköt osallistuvat myös asentajien ja työnjohtajien rekrytointiin.

Tiimihenki ja joustava työ saavat viihtymään

Insta on tuntunut työnantajana paljon läheisemmältä verrattuna kokemuksiini pörssiyhtiöstä. Konsernin johtajat näkyvät käytävällä ja he saattavat piipahtaa juttelemaan. He osallistuvat myös moniin palavereihin kanssamme, joten johto tietää aika tarkkaan mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Installa pystyy myös neuvottelemaan toimintatavoista.

Tiimissämme on hyvin rento, vapaa meininki – meillä ei paljon jäykistellä. Porukan toiminta on hyvin avointa ja tiimimme on valikoitunutkin ehkä sen mukaan. Tärkeää tiimin virkistystoimintaa ei unohdeta ja perinteisten saunailtojen lisäksi muuta mukavaa yhteistä tekemistä puuhataan vähintään kerta vuoteen. Rento, huumorintajuinen meno on tärkeää arjessa – välillä työ on sen verran hektistä ja hurlumheita. Työssä törmää paljon hommiin, joita ei ole aiemmin tehnyt. Silloin täytyy miettiä, miten asiat tehdään ja keltä kysytään apua, mutta myös uskaltautua kokeilemaan ja improvisoimaan. Lähes joka projektiin toimintamallia muokataan yhdistämällä omaa kokemusta ja asiakkaan omaa toimintaa. Hyvällä porukalla homma hoituu.

Työn vastapainoksi liikun paljon vapaa-ajallani. Vedän myös kiekkojunnuille fysiikkatreenejä yhdessä parin muun vanhemman kanssa, toimin lentopallovalmentajana ja olen mukana ohjaamassa kylän koululaisten urheilukerhoa. Harrastukset vievät usean illan viikossa, mutta joustava työ mahdollistaa hyvin sen, että harrastuskuski voi töiden salliessa startata töistä aiemmin ja jatkaa hommia vaikka autossa puhuen tai illemmalla kun kuskaukset on ohi. Koen, että urheilussa aktiivisesti mukana oleva konsernin omistus kannustaa omalla esimerkillään liikkumaan, ja aktiiviseen urheiluun on aina suhtauduttu positiivisesti. Itselleni toimii se, että työaika ei ole tiukka kahdeksan tuntia, sillä se mahdollistaa myös lasten harrastukset, joiden aikatauluihin ei aina itse pysty vaikuttamaan.

Tero Lehtinen
Kirjoittaja

Tero Lehtinen

Projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.