• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.
Open search

Vaiheistettua pesukiertoa ohjaa älykäs automaatio

Valion tehtailla Vantaalla siirrytään syksyllä 2014 kiertopesujen osalta uuteen aikakauteen. Pesukiertoja järjestellään uudelleen ja pidempiä kiertoja jaetaan lyhyempiin osiin. Muutoksen ansiosta pesut tulevat joustavammiksi, tuotantolinja saadaan pesuun heti tuotannon loputtua ja linjakohtaisia pesuja voidaan tehdä muun tuotannon aikana. Prosessia ohjaavan automaation suunnittelusta vastaa Valion pitkäaikainen kumppani Insta Automation Oy.

– Vanhan pesukierron tapaan myös uusi 4-7 vaiheessa kiertävä pesu on täysin automaattinen. Automaatio rytmittää pesut, säätää käytettävän veden lämpötilaa ja määrää sekä käytettävien pesuaineiden määriä prosessissa. Aikaisempaan nähden prosessin jäljitettävyys parantuu huomattavasti. Järjestelmästä saa napin painalluksella ulos tarkan raportin haluamansa toiminnallisen yksikön tiedoista niin tehdasta ajavan valvojan kuin viranomaistenkin tarpeeseen, kertoo yksikönpäällikkö Jarmo Leskinen Insta Automation Oy:stä.

– Prosessin uudistuessa tehdään myös automaatioratkaisut, joilla veteen varastoituva lämpöenergia saadaan ohjattua takaisin kiertoon. Se on taloudellisesti järkevää, kertoo tekninen asiantuntija Jorma Kärki Valio Oy Vantaalta.

Valio_alykas_pesukierto

Automaation käyttöönotto osissa minimoi seisokin

Tämän kaltaisissa mittavissa hankkeissa saumaton yhteistyö ja luottamus tilaajan ja toimittajan välillä on ensiarvoisen tärkeää. Kärjen mukaan instalaisten suunnitteluosaamisesta on ollut hyötyä koko prosessin osalta.

– Insta Automation Oy:n suunnitteluväki on ollut mukana työpalavereissa jo rakennussuunnittelun yhteydessä eli keväästä 2013 lähtien, vaikka varsinainen prosessi- ja automaatioasennus tehdään vasta kesällä 2014. Kokeneet ja toimintamme hyvin tuntevat automaatiosuunnittelijat osaavat ottaa kantaa myös laitevalintoihin ja prosessiin.

Koska uusi pesukeskus on suunniteltu toimimaan perinteistä poiketen saumattomasti toisiinsa kytkeytyvissä vaiheissa, automaatiojärjestelmän käyttöönotto aiotaan tehdä osissa.

– Yleensä tämän kokoluokan automaatioprojektit vaativat jopa viikkojen seisokin. Tavoitteemme on käyttöönottaa automaatiojärjestelmä vaiheittain useassa osassa, niin että tuotanto pysyy käynnissä koko käyttöönoton ajan, Leskinen päättää.

Lisätietoja

Tommi Komu