• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.
Open search

Täydennetty todellisuus voi mullistaa koulutuksen, arkityön ja turvallisuuden

– Täydennetty todellisuus tuo koulutussäästöjä, pienentää ekologista jalanjälkeä ja lisää strategisia vaihtoehtoja. Se parantaa myös yhteiskunnan turvallisuutta, teknologiakonserni Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen sanoo.

Laitteet, työkalut, kulkuvälineet ja puolustusjärjestelmät ovat yhä monimutkaisempia ja teknisempiä. Siksi käyttökoulutukseen ja skenaariotilanteiden läpikäyntiin tarvitaan yhä enemmän harjoitusta. Kouluttaminen laajan järjestelmän käyttöön sekä harjoittelu reaalitilanteissa on kuitenkin usein kallista tai jopa teknisesti mahdotonta. Täydennetyn todellisuuden tai virtuaalitodellisuuden ansiosta käyttöönotto voidaan tehdä laajempana. Myös esimerkiksi sähkö- ja rakennepiirustukset on mahdollista saada täydennettynä tietona.

– Täydennettyä todellisuutta voivat hyödyntää yhtä lailla kuluttajat ja viranomaiset kuin teollisuuden tai muun alan liiketoiminnan sovellutuksetkin. Sitä voidaan käyttää käytännössä kaikkialla, teollisuusautomaatiosta kyberturvallisuuteen, teknologiakonserni Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen kertoo.

Kytkentäkaavioista läpivalaisuun

Täydennetty todellisuus mahdollistaa tekstien ja kuvien heijastamisen aitoon näkymään. Tekniikalla voidaan tuoda esimerkiksi asentajan eteen koneiden kytkentäkaavioita ja korjausohjeita, tai suorittaa katseeseen perustuvaa varastolaskentaa lasien avulla. Anturimenetelmillä voidaan nähdä tulevia vikoja ja korjaustarpeita. Yhteiskunnan turvallisuus paranee, kun viranomaiset voivat käytää täydennettyä todellisuutta epäiltyjen läpivalaisuun etsiessään julkisella alueella kiellettyjä esineitä tai muita uhkatekijöitä.

– Täydennetyn todellisuuden perusideana on tuoda lisätietoa omaan maailmaan tai muokata sitä tietoa. Esimerkiksi kaupassa voi ottaa hedelmän käteensä ja saada lisätietoa siitä. Hologrammien käyttöä kehitetään myös jatkuvasti. Täydennetyn todellisuuden käyttö yleistyy kaikenkokoisissa yrityksissä, kun tekniikka muuttuu edullisemmaksi, Insta DefSec Oy:n Chief Technology Officer Jiri Uitto arvioi.

Kesällä Helsingissä toteutettiin maailman ensimmäinen leikkaussalin reaaliaikainen verkkolähetys täydennetyn todellisuuden tekniikalla. Uitto muistuttaa, että täydennetty todellisuus on avustavaa ja helpottavaa teknologiaa, joka ei kuitenkaan automatisoi toimintoja. Insta DefSecille täydennetty todellisuus tarkoittaa mm. simulaattori- ja muita koulutusjärjestelmiä sekä tulevaisuuden ohjausjärjestelmiä. Eniten toimeksiantoja on ylläpito-, huolto- ja logistiikkatoiminnoissa teollisuuteen, sekä ohjeistuksissa viranomaisille.