Open search

  Kansallinen turvallisuus vaatii yhteistyötä – maailman paras turvallisen digitalisaation osaaminen tulee Suomesta

  Suomen uusi hätäkeskustietojärjestelmä Erica on maailmanluokan kokonaisuus ja osoitus vahvasta yhteistyöstä, jolla saavutetaan erinomaisia tuloksia. Kaikki viranomaiset käyttävät nyt ensimmäistä kertaa samaa järjestelmää.

  Turvalliseen digitalisaatioon erikoistuneessa Instassa toivotaan, että Suomessa tehtäisiin yhä laajemmin kansallista yhteistyötä.

  – Paikallisdemokratia Suomessa on vahva. Kaikki haluavat oman järjestelmän, vaikka todellisuudessa niille kävisi sama, sanoo kansalliseen turvallisuuteen keskittyvän Insta Response -liiketoiminnan johtaja Marko Savolainen Insta Group Oy:stä.

  – Joissakin asioissa toimii parhaiten se, että päätös tehdään valtakunnallisesti ja yhteiseen käyttöön hankitaan yksi ratkaisu. Sen aika pitäisi olla ohi, että joka kuntaan ja jokaiselle viranomaiselle rakennetaan erilainen järjestelmä.

  Tuorein menestyksekkään yhteistyön tulos on hätäkeskustietojärjestelmä Erica, jonka kehittämiseen osallistui Hätäkeskuslaitoksen johdolla lukuisia toimijoita. Insta Groupin toteuttama järjestelmä, jonka tuotenimi on Insta Response™, otettiin tiistaina käyttöön Keravan hätäkeskuksessa. Nyt Erica kattaa koko Suomen. Muissa hätäkeskuksissa käyttöönotto on tehty kuluneen puolen vuoden aikana.

   Ministeriökin korostaa yhteistyötä

  – Laajalla, hyvällä yhteistyöllä Suomessa on kyetty luomaan moniviranomaisjärjestelmä, joka on maailmankin mittakaavassa aivan ainutlaatuinen. On harvinaista, että Hätäkeskuslaitos, Rajavartiolaitos, poliisi, pelastustoimi sekä sosiaali- ja terveystoimi käyttävät samaa järjestelmää, Marko Savolainen toteaa.

  – Tällaista toimintaa pitäisi saada moneen muuhunkin asiaan. Etenkin kansallisen turvallisuuden alalla hajanaisuus ja integraatiot lisäävät aina riskejä ja kustannuksia. Erican tulevat kehitysaskeleet voivat toimia suunnannäyttäjänä muillekin viranomaisjärjestelmille.

  Esimerkiksi tietojärjestelmiä hallinnoivan EU:n erillisviraston tavoitteena on, että EU:n tietojärjestelmät toimisivat aiempaa paremmin yhteen. Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi maaliskuussa raportin ”Kasvua digitaalisesta turvallisuudesta”, jonka mukaan digitaalisen turvallisuuden yhteistyöllä on tulevaisuudessa yhä suurempi merkitys yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden ja elintärkeiden toimintojen turvaamisen kannalta. Ministeriö korostaa yritysten, julkisen sektorin ja tutkimuslaitosten yhteistyötä sekä siviili- ja puolustusalojen yhteistyötä.

  Nopeaa tiedonkulkua ja tilannetietoja

  Kansallisen turvallisuuden kasvattamisen tarve on korostunut nykyisessä maailmantilanteessa, ja suunta jatkuu tulevinakin vuosina, arvioi Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen. Insta rakentaa ratkaisuja ja palveluita, jotka auttavat suomalaista yhteiskuntaa toimimaan turvallisesti. Yhtiö on myös Puolustusvoimien strateginen kumppani.

  – Kansallinen turvallisuus vaatii aiempaa enemmän viranomaisten ja yritysten välistä nopeaa tiedonkulkua ja tilannetietoisuutta sekä yhteistä poikkeustilanteiden johtamismallia. Johtamiseen tarvittavat työkalut ovat välttämättömiä, jotta poikkeustilanteet ennakoidaan ja niistä selvitään. Kansalaisten on lupa luottaa siihen, että Suomessa on turvallista elää tulevaisuudessakin.

  Lisätietoja

  Henry Nieminen

  Marko Savolainen