Open search

  Insta uudistaa Merikosken voimalaitoksen automaation ja sähköistyksen – uudet järjestelmät parantavat säätömahdollisuuksia, käyttövarmuutta ja käytettävyyttä

  Oulun Energian energiantuotannon kruununjalokivi Merikosken voimalaitos on tuottanut vesisähköä keskellä Oulua vuodesta 1948. Voimalaitoksen ulkoasun on suunnitellut tamperelainen arkkitehti Bertel Strömmer, ja se on osa Oulujoen suiston valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Nyt voimalaitoksen automaation ja sähköistyksen uudistajaksi on valittu tamperelainen Insta Automation Oy.

  Insta toimittaa vesivoimalaitokselle sähkö- ja automaatiojärjestelmät kokonaistoimituksena sisältäen kahdennetun virtuaalisen valvomojärjestelmän, laitos-, koneisto- ja turbiiniautomaatiojärjestelmät, generaattorien suojausjärjestelmät, pienjännitejärjestelmät, tasasähköjärjestelmät, verkostolaskennat ja VJV2018 mukaisen suunnittelun ja todentamisen. Uudet sähkö- ja automaatiojärjestelmät parantavat voimalaitoksen säätömahdollisuuksia, käyttövarmuutta ja käytettävyyttä sekä mahdollistavat miehittämättömän etäkäytön. Voimalaitoksen koneistot uudistetaan vaiheittain vuoden 2022 aikana ja kokonaisuudessaan hanke valmistuu vuoden 2023 alkupuolella.

  Hanke vahvistaa Instan asemaa energiasegmentin toimijana

  Merikosken kokoinen suuri vesivoimatuotannon yksikkö tekee Instasta entistäkin merkityksellisemmän toimijan vesivoimalaitosten sähköistyksen ja automaation toimittajana. Myös hankkeen sijainti Oulussa on merkityksellinen – Insta avasi viime vuonna Ouluun kokonaistoimituksiin suunnatun yksikön, joka mahdollistaa kattavan kokonaistoimitusprojektien ja elinkaaripalvelun toiminnan alueellisesti nyt myös Pohjois-Suomessa.

   
  Kuva: Kati Leinonen/Oulun Energia

  Lisätietoja

  Aki Mahlanen

  LinkedIn