• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.
Open search

Insta kasvaa Tampereella Sarankulman kampuksella – uuden modernin tuotantotilan rakentaminen alkaa syksyllä, suunnitteilla myös uusi toimistorakennus

Moniteknologiakonserni Insta rakentaa uuden tuotantotilan Tampereelle Sarankulman kampukselle. Elokuussa 2024 valmistuva, bruttoalaltaan 4 700 neliömetrin kokoinen keskusvalmistusliiketoiminnassa hyödynnettävä rakennus tulee olemaan energiatehokkuudeltaan A-luokkaa ja nykyaikainen kaikilta teknologisilta ratkaisuiltaan.

– Viime vuosi oli Installe todella vahva. Tänä vuonna olemme rekrytoineet jo yli 90 uutta työntekijää. Meillä on halu ja tarve kasvaa. Kehitämme myös toimintaympäristöämme ja tilojamme vastaamaan kasvutarpeitamme. Valmistusliiketoiminnan volyymikehitys sekä toimitusten että liikevaihdon suhteen oli vuonna 2022 ennätyksellinen, ja nykyisten tuotantotilojemme kapasiteetti ja käyttöikä on alkanut tulla vastaan, Instan toimitusjohtaja Niklas Mattsson kertoo.

Instan ja työeläkeyhtiö Varman kanssa käydyt neuvottelut Sarankulmaan suunnitellun M-nimisen uuden tuotantorakennuksen toteuttamiseen liittyvät sopimukset allekirjoitettiin 15.6. Varma toimii hankkeessa kiinteistösijoittajana.
 
– Uusi rakennus tulee olemaan energiatehokas ja ympäristöystävällinen, ja ensimmäinen Instan kampuksen rakennuksista, jota lämmitetään maalämmöllä. Lisäksi tulemme hyödyntämään aurinkoenergiaa, Instan toimitilapäällikkö Jarkko Haavisto kertoo.

– Olemme Varmassa oikein tyytyväisiä, kun saamme pitkäaikaisen toimitilayhteistyömme laajentumisen myötä olla osaltamme mahdollistamassa Instan kasvutarinaa, toteaa Varman Asset Manager Kai Niinimäki.

Tuotannon kasvu, parempi työturvallisuus ja logistiikka

Insta on vakaasti kasvava perheyhtiö, joka on tunnettu teollisuuden, puolustusteknologian, ohjelmistokehityksen ja kyberturvallisuuden osaamisestaan. Aikoina, jolloin suomalainen käsin tehtävä työ on harvinaisuus, Insta on kasvattanut ja kehittänyt keskusvalmistusliiketoimintaansa määrätietoisesti. Ympäri maailman toimitettavat automaatio- ja sähkökeskukset päätyvät monenlaisiin käyttötarkoituksiin – muun muassa voimalaitoksista öljynporauslauttoihin tai hiihtohisseistä loistoristeilijöihin.
 
M-tuotantotilan valmistumisen myötä keskusvalmistustuotantoa voidaan kasvattaa ja siten palvella asiakkaita entistä paremmin. Investointi parantaa myös työturvallisuutta.

– Tampereen nykyiset useampaan rakennukseen jakautuneet tilamme korvautuvat hankkeen myötä noin 30 prosenttia suuremmilla, moderneilla ja yhtenäisillä tiloilla, mikä mahdollistaa laadukkaamman toiminnan ja logistiikan viemisen seuraavalle tasolle. Ahtaushan on osaltaan myös työturvallisuusriski, joten rakennushankkeen myötä saamme entistä turvallisemman työympäristön, jossa toimintaa voidaan tehostaa ja systematisoida, liiketoimintajohtaja Matti Tuominen kertoo.

Sarankulman kampuksen rakennuskantaa aiotaan uudistaa myös uudella toimistorakennuksella

InstaFRakennusLuonnosweb_1000x650pxM-tuotantotilan rakennuslupahakemus aiotaan jättää ennen kesälomia. Rakennustöiden suunnitellaan alkavan tulevana syksynä, ja rakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 elokuussa.
 
Rakennuttamissopimuksen tehneet Insta ja Varma suunnittelevat M-tuotantotilan ohella muitakin kiinteistöhankkeita. Järjestelyiden myötä keskusvalmistus- ja suunnitteluliiketoimintaan käytettävän D-rakennuksen tontti siirrettiin Varman omistukseen, ja samalla sovittiin kyseiselle tontille rakennettavasta uudesta, D-rakennuksen osittain korvaavasta F-toimitilarakennuksesta.
 
– Haluamme olla työpaikka, jossa viihdytään ja kehitytään yhdessä. Installa on tarve rekrytoida uusia osaajia, ja F-rakennuksen viihtyisämpien ja suurempien toimitilojen myötä saamme tulevaisuudessa 300 toimistopaikkaa lisää, Niklas Mattsson kertoo.

Tällä hetkellä Instan Sarankulman kampuksella työskentelee lähes 700 henkilöä. Yhteensä konserni työllistää yli 1 100 ammattilaista.

– F-rakennuksen suunnittelu käynnistetään täydellä teholla, ja sen olisi tarkoitus valmistua jouluksi 2025, Jarkko Haavisto summaa.

Sarankulman kampuksella on laajaan kiinteistöhankkeeseen liittyen käynnissä myös parkkipaikkojen uudistaminen.  Osa nykyisistä parkkipaikoista siirretään läheiselle kenttäalueelle. Uuden parkkipaikan myötä sähköautoille saadaan kampusalueelle 24 uutta 11 kW:n latauspaikkaa.

Tutustu lisää:

Instan vuosikertomus 2022

Sähkö- ja automaatiokeskusvalmistus | Insta

Instan Sarankulman kasvuhankkeet

•    Nykyisten Tampereen-tuotantotilojen kapasiteetin tullessa vastaan Insta rakentaa Sarankulman kampukselleen uuden M-nimisen tuotantorakennuksen
•    Moderni ja ekologinen tuotantorakennus hyödyntää maalämpöä sekä aurinkoenergiaa
•    Myös Sarankulman kampuksen päärakennuksen aikoinaan rakennuttanut ja omistava työeläkeyhtiö Varma toimii hankkeessa kiinteistösijoittajana
•    Rakennustyöt aloitetaan syksyllä 2023 ja tuotantorakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 elokuussa
•    Uuden M-tuotantorakennuksen bruttoala on 4 700 neliömetriä, ja sen myötä Tampereen keskusvalmistuksen nykyiset tuotantotilat korvautuvat noin 30 % suuremmilla moderneilla, yhtenäisillä tiloilla
•    Aloitetaan uuden F-toimitilarakennuksen suunnittelu, jonka myötä Sarankulmaan saadaan 300 uutta toimistopaikkaa.