• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.
Open search

Ensihoidon työtä tehostetaan Instan teknologialla

Insta toi Ensihoidon käyttöön kaupunkilaisten turvallisuutta lisäävän toiminnallisuuden tiettävästi ensimmäisenä Suomessa. Etäohjauksella aktivoitavan defibrillaattorikaapin hälytysäänen ja vilkkuvalon avulla kolmen tamperelaistorin sydäniskurit löytyvät nyt tarpeen tullen helpommin kaupunkimaisemasta. Toiminnallisuus toteutettiin hyvässä yhteistyössä defibrillaattorikaappien toimittaja Sydänturvan ja Pirkanmaan hyvinvointialueen Ensihoitopalveluiden kanssa.

Instan tilannekuvajärjestelmä Insta Blue Aware mahdollistaa tietolähteiden yhdistämisen siten, että eri viranomaisille ja toimijoille muodostuu yhteinen tilannekuva. Järjestelmästä käsin voidaan etäohjata erilaisia laitteita, ja tässä tapauksessa etäohjausta sovellettiin sydäniskurikaappien ohjaamiseen. Toimintoja voidaan suorittaa Insta Blue Aware -järjestelmästä karttapohjalta nappulan painalluksella, ja etätoimintalaitteiden lisääminen järjestelmään on vaivatonta ja turvallista.

Tampereen Laukontorilla, Keskustorilla ja Tammelantorilla sijaitsevat laitteet on tarkoitettu kansalaisten käyttöön elvytystilanteissa. Kaikki kolme toimivat samalla tavalla. Hälytyksen tullessa Ensihoidon kenttäjohtajat voivat asettaa defibrillaattorikaapin hälytystilaan, jolloin sydäniskuri löytyy nopeammin ja varmemmin, ja apu voidaan saada perille oikea-aikaisesti.

Toiminnallisuuden käyttöönottotilaisuus Tampereen Keskustorilla

Kuva: Joulukuussa 2022 oli ensimmäinen käyttöönottotilaisuus Tampereen Keskustorilla. Järjestelmien todettiin toimivan toivotulla tavalla.

– Ideani tähän toiminnallisuuteen lähti ajatuksesta parantaa entisestään kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailevien ihmisten turvallisuutta. Näen, että kenttäjohtajan työtä on mahdollista tehostaa älykkäillä ratkaisuilla, jotka yhteistyössä eri toimijoiden kanssa suunnitellaan suoraan aitoon tarpeeseen, kertoo Ensihoidon kenttäjohtaja Teemu Knuutila Pirkanmaan hyvinvointialueen Ensihoitopalveluiden johto- ja tilannekeskuksesta.

– Sydäniskurien sijoittaminen ulos kaikkien saataville ympärivuorokautisesti on iso sydänturvallisuuden kehityskohde Suomessa. Yhteistyö tilannekuvajärjestelmään lisättyyn toiminnallisuuteen liittyen oli luonnollinen jatke Tampereella aloitettuun yhteistyöhön. Toivomme toiminnallisuuden toimivan hyvänä esimerkkinä siitä, miten teknologialla voidaan lisätä turvallisuutta, sanoo Teemu Piispanen Sydänturvalta.

– Insta Blue Aware -järjestelmämme tuotiin laajasti käytettäväksi juuri päättyneessä kolmivuotisessa SURE (Smart Urban Security and Event Resilience) -hankkeessa. SURE-hankkeen tavoitteena oli parantaa kaupunki- ja tapahtumaturvallisuutta kehittämällä älykkään turvallisuuden ratkaisuja. On ilo todeta, että hankkeessa syntynyt yhteistyö poikii jatkoa uusissa muodoissa, toteaa Senior Business Development Manager Sari Mäenpää Instalta.

Lue lisää Insta Blue Aware -tilannekuvaratkaisustamme

 

Lisätietoja

Mika Lignell